Azaz "Elkeszulni, vigyazz, fozz!"
A sors kegyes volt hozzam, hogy megadta a lehetoseget. Marmint Halasz Jutka dalai helyett Sthal Judit fozomusorara kattantam ra gyakran, nem is beszelve a TvPaprika allando jellegu nezeserol. Egeszen jol jottek a reg elfeledettnek hitt otletek, tanacsok. Lehetosegem ugyan nem sok volt kiprobalni oket, de sokat segitettek a ketkezi munkam soran.
Mar emlitettem ugye, hogy a szigeten egyszeru mosogatokent kezdtem. Masfel honap utan kiprobaltak, jo vagyok e masra is - a gyengebbek kedveert csak a fozesrol van szo ebben a bejegyzesben. Nem panaszkodhatok, mert kezdetben meg elveztem is a dolgot, mert rengeteg mindent tanultam meg. Kezdem azon egyszeru dolgokkal, mint az osztriga felnyitasa, vagy valami lepenyhal-feleseg megnyuzasa. Nem is beszelve a negyszemelyes konyhai praktikumhoz szokott atlagos eszem kitagitasa a "bodon-meretu" konyhai eszkozok hasznalataban valo jartassagra.
Mar majdnem asszisztensi pozicioba emelkedtem, amikor a stressz, meg egy kisebb hiba (a birkamaj tulsutese es szarazon valo szervirozasa), meg a bizonyos "hocipo effektus" veget vetett bimbozo Guernsey-i karrieremnek.
Egy par dolog azert megmaradt. Nem csodalkozok, hogy az angolokat kovernek mondjak. Minden olajban sutott dologra rakattannak. Foleg hal (ami ugye egeszseges lenne, ha nem ezt az elkeszitesi modot preferalnak), krumpli (itt volt egy kis fogalomzavarom, mert a sult krumplit chips-nek nevezik; az altalunk ismert chips a crisps). Ezek mellett a neha szinte feketere grillezett husok es zoldsegek szervezetbe valo bevitele divik, ami ugye megint nem kifejezetten hasznos. Aztan esznek tomentelen burgonyapuret. Egy ido utan mar kisse egysikunak tuntek, mert az etlapon szereplo "egzotikusabb" dolgok kiprobalasahoz mar foldhozragattak voltak szegenyek. Tarsolyomban nehany etel elkeszitesenek receptjevel dobbantottam.
Az uj munkahelyen ujra alulrol kezdtem. Lehet, hogy nem lesz nagy lehetosegem felfelo ivelo palyat befutnom a "catering" iparban, de mindenert karpotol a kozeg. Azaz tomenytelen mennyisegu teszta olasz modra. Ha ragondolok a nyal is osszefut a szamban. Nemcsak mosogatok, most mar az ugynevezett panini (helyes irasmodot hirtelen nem tudom) fele szendvicseket gyartom nehanap. Tonhalas, mozzarellas, grilles-csirkes; mellette a haumi (valami sajtfele, kicsit kemenyebb, mint a mozzarella es sosabb) toltetu szendvicset produkalom az idohianyban szenvedo szakacsok kisegitese erdekeben (csakis). Probaljatok ki az un. pesto-t. Igaz, en is a szigeten futottam ossze vele elso izben. A konyhan viszont frissiben keszitik, ami az izvilagnak kulonosen jot tesz. Nem all masbol, mint bazsalikom finomra daralva, fokhagyma, so, bors, meg valami sajtfeleseg. Mai napon elhataroztam, kiserletet teszek az eredeti olasz recept megszerzesere. Csak azt nem tudom, a fonok hol tartja a szef kulcsat!... :) Kostoltam mar kivallo bolognait, amit modenai chef keszitett - elmagyarazta, mi az eltero a "modenai bolognai" es a bolognai kozott. Szamomra nem sok, de nem akartam megserteni...
Ja! Es a kecskesajt! Majdnem minden heten tudok enni, finnnooommm!
Mai napra zarul Konyha Peeler tara, nemsokara megint kinyitom. Csak ram ne zuhanjanak holnap a mosatlan edenyek... :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Egyél chutney-t! Hagymás, almás, fűszeres, párolt keverék. Ízbomba és meleg, meg hideg kajákhoz tökéletes. Ez angliai tartózkodásom egyik legnagyobb találmánya! Egyél! Jobb, mint a pesto!
José
Egyél chutney-t! Hagymás, almás, fűszeres, párolt keverék. Ízbomba és meleg, meg hideg kajákhoz tökéletes. Ez angliai tartózkodásom egyik legnagyobb találmánya! Egyél! Jobb, mint a pesto!
José
Megjegyzés küldése